Krkonošská medovina
Medovina je alkoholický nápoj vzniklý kvašením roztoku medu a vody. Patří mezi nejstarší alkoholické nápoje, určitě starší než pivo a víno. Vyráběla se ve všech civilizacích a na různých místech světa. Není tedy pravdou, že by byla typickým nápojem jenom Čechů, Keltů nebo jiných národů. Proto ji v různých variantách najdeme v celé Evropě. Vzhledem k tomu, že med byl vždy vzácnou surovinou, byla i medovina ve starověku a středověku určena především pro panovnické dvory a majetnější skupinu obyvatel.
Vzájemným poměrem medu a vody na začátku kvašení je možné ovlivnit obsah alkoholu ve výsledném produktu. Chuťové variability lze dosáhnout různými přísadami, které jsou výrobním tajemstvím každého výrobce.
Výroba medoviny je náročná na energie, prostory i suroviny. Nenechá-li se dobře dozrát (což může trvat rok i několik let), má sklony k dalšímu rozkvášení.
Firma Apicor obdržela certifikát opravňující používat značku Krkonoše - originální produkt. Potvrzuje, že se naše medovina vyrábí v chráněném území evropského významu, spadajícím do soustavy Natura 2000, kde se respektují pravidla, která jsou v souladu s ochranou přírody a mají charakter přírodního a zdravého hospodaření.